Konec bolavých zad na treku. Jak sbalit batoh pod 7 kilogramů?

Veronika Dubnová

24.5.2024 • 3 min čtení ▸ 9 min videa

Dvoutýdenní trek, to už je pořádný záhul pro nohy. Budete je opravdu cítit, tak proč si k tomu přidávat ještě bolest zad navrch? Často si lidé berou do batohu pořádnou nálož a na konci zjišťují, že polovinu věcí ani nevytáhli z krosny. Projděte si s námi pár tipů a rad, na čem se dá váha ušetřit?

Při pochodech po horách často potkávám turisty, kteří nesou obří krosnu až nad hlavu a táhnou se třeba s 15 nebo i 20 kily váhy a zbytečně se trápí. Dřív jsem se taky neuměla zabalit úplně ideálně, proto vám zkusím popsat, k čemu jsem postupně dospěla. 

Samozřejmě vždy hraje roli, jaké vybavení je pro vás cenově dostupné a často platí – čím lehčí, tím dražší.

Vybavit se na trek

Co se dá ovlivnit bez vyšších nákladů

Především jde o množství oblečení! Záleží samozřejmě na jak dlouho jdete, kam se chystáte a jestli jste ochotní chodit v jednom triku a ponožkách několik dní. Za mě je to ale na horách v pohodě a za lehčí batoh to stojí. 

Oblečení

Nedávno jsem vyrazila na 14denní trek v Portugalsku a z oblečení jsem si zabalila toto (přibližně 2 kg): 

  • 1x pláštěnka – pončo i přes batoh,
  • 1x neprofuk bunda – ultralehká, sbalitelná do minipytlíčku (v případě treku do vyšších nadmořských výšek beru ještě péřovku),
  • 1x funkční mikina,
  • 2x funkční triko krátký rukáv, ideálně merino (kdybych jedno někde přeprala),
  • 1x funkční triko dlouhý rukáv (jedno teplejší),
  • 1x funkční legíny,
  • 1x kraťasy,
  • 4x ponožky, 10x kalhotky, 1x plavky, 2x funkční podprsenka
  • 1x multifunkční šátek.

Ukázat outdoorové oblečení

Za mě je důležité vzdát se strachu, že toho budu potřebovat víc. Když je chladněji tak vrstvím. Když začne pršet, musím okamžitě nahodit pončo, aby mi nic nepromoklo. Maximálně bych brala jedny lehoučké legíny navíc, kdyby mi ty jedny zmokly, ale my měli krásnou předpověď, tak jsem to riskla s jedněmi.

Drogerie a léky (přibližně 1 kg)

Léky bych určitě nepodcenila, protože na delším treku, bez možnosti nákupu léků, se může stát cokoliv. Kamarádka lékárnice mi doporučila sehnat si antibiotika a kortikoidy (prednison), což je takové kombo na cokoliv. Dále pak beru vždy něco na nachlazení a bolest – paralen, brufen, kapky do nosu, kapky do očí, ACC long. Nějaký základ v případě zranění – obvaz, náplasti, tejpu, termofólii.

Z drogerie pak vždy vše v mini verzích. Kupuju si v drogerii nádobky, které si naplním oblíbenými produkty. Balím tedy šampon (tím se myji celá), suchý šampon, pastu, kartáček, opalovací krém, mastný krém, nůžtičky.

Kempování

Pokud na treku nespíte pod stanem a nevaříte, toto by vám mělo stačit. Pokud se ale chystáte jít na těžko se vším všudy, čeká vás několik dalších pár kilo váhy, zde ale hodně záleží na tom, jakou výbavu máte k dispozici.

  • Spacák (můj má jen 500 g).
  • Stan (máme ultralight Husky pro 3 a váží 2 kg) – tady jde určitě vzít menší, nebo vám parťák na oplátku vezme něco z vaší výbavy (celkově tedy počítám cca o 1 kg méně).
  • Karimatka (přibližně 300 g) – jsou různé ultralight verze, záleží co vám vyhovuje, my nosíme někdy nafukovací, někdy klasické pěnové.
  • Vybavení na vaření (1 až 2 kg) plynový vařič + ešus, může být i ultralight závětří (nám se často vyplatilo pro ušetření plynu), Adventure menu – sušené plnohodnotné jídlo (počet dle potřeby a možnosti dokupování jídla), vege paštiky, trvanlivý chleba, instantní kaše na snídaně, ořechy, rozinky, sušenky.

Vybrat vybavení na kemping

Další vybavení (dohromady okolo 1 kg)

Berte jen to nejdůležitější. Telefon, powerbanka, sluchátka, sluneční brýle, nabíječka, čelovka, sirky, nožík, filtr na vodu a láhev na vodu.

Vždy si hlavně zjistěte, jaké budou po cestě zdroje vody a jestli je možnost doplňovat. Pokud není, o to více zásob musíte táhnout. Nám se s dětmi stalo, že jsme šli kratší trek a nebyla možnost doplnit vodu i dva dny, a tak jsme táhli 9 litrů. I proto je dobré mít co nejlehčí vybavení. :)

Věřím, že vám náš malý návod pomohl a na příští dobrodružství zkusíte snížit alespoň počet triček, mikin a kalhot.

Na závěr je potřeba dodat, že ještě něco váží batoh, může to být i necelé kilo, a také náhradní boty, pokud je chcete. Já si beru vždy jen žabky, které váží minimum, a chodím v terénních běžeckých botech, které rychle vysychají a jako opora v náročných terénech mi stačí. Vždy ale záleží na vašich zkušenostech a na tom, v čem se ve skalách cítíte nejbezpečněji.

TIP: Přemýšleli jste už, jakým způsobem se zabalit na delší trek? Právě pro vás jsme připravili i další článek s videem.

Vybavit se na trek

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka