Brit uběhl minulý rok 365 maratonů. Čech má ještě větší výzvu

Daniel Černý

6.1.2023 • 3 min čtení ▸ 2 min videa

Ráno vyběhnout, zdolat něco přes 42 kilometrů a pak vesele jít na směnu do práce. Pro třiapadesátiletého Brita jménem Gary McKee žádný problém. V roce 2022 totiž tuhle rutinu (samozřejmě někdy bez následné cesty do práce) zopakoval každý den. A na charitu díky tomu vybral přes milion liber, což byl jeho cíl.

Pro hodně z nás znamená zaběhnutí maratonu představu měsíců tvrdé přípravy a hlavně následné dlouhé regenerace na gauči. Určitě si běžný člověk nechce ani představovat, že by se po jednom maratonu měl další den zvednout a zopakovat si jej.

A teď si představte, že byste takový režim drželi 365 dní v roce a ještě k tomu chodili po každém běhu do zaměstnání… 

Brit Gary McKee si tento cíl vytyčil pro celý rok 2022 a 31. prosince, pěkně po anglicku za deště, výzvu úspěšně dokončil.

Běžecký maniak bojuje za dobrou věc

McKee žije v Cleator Moor na severu Anglie v hrabství Cumbria a vytrvalostními běžeckými výzvami je hodně známý. Už má za sebou 100 maratonů za 100 dní nebo dokonce 110 za 110 dní a také například přeběhl Velkou Británii z jihu Anglie na sever Skotska. Sedmkrát se zúčastnil slavného londýnského maratonu a poprvé v roce 2015 si na něj dokonce doběhl sám z domu na severu Anglie.

Vše se o něm dočtete na webu, kde se snažil se svou poslední výzvou vybrat na charitativní účely milion liber. A tenhle cíl dokonce i s podporou známých osobností s přehledem překonal, jak je jeho zvykem. Konkrétně McKee už přes dvacet let pomáhá organizaci Macmillan Cancer Support, která poskytuje specializovanou péči pro pacienty s rakovinou. V roce 1997 totiž byla jeho otci tato nemoc diagnostikována.   

A pár čísel za všechny - celkově uběhl v roce 2022 McKee 15 400 kilometrů a tak trochu symbolicky k letopočtu vystřídal 22 párů běžeckých bot.

Ještě větší výzva. Český maratonec maká na pětistovce

V roce 2022 začal s maratony na denní bázi také český běžec Petr Jedlička. Cílovou metu si ale stanovil ještě výš než Gary McKee, konkrétně chce zdolat 500 maratonů za 500 dní. A jak mu to jde? Příští týden pokoří polovinu! A aby toho nebylo málo, svým zevnějškem trochu připomíná Forresta Gumpa, když se rozhodl běhat přes USA.

Stejně jako Brit, i osmačtyřicetiletý Petr Jedlička má k takovým výkonům předpoklady a navíc zvládá i fyzicky náročnou práci. Postupně se od kratších tratí přesunul k půlmaratonům a maratonům. V extrémním závodu na 12 hodin dokázal uběhnout 121 kilometrů, čímž se kvalifikoval na ještě extrémnější a legendární Spartathlon (ultramaraton v Řecku na 246 kilometrů). V roce 2021 si pak vytyčil charitativní výzvu 100 půlmaratonů za 100 dní, kterou úspěšně zdolal.

I on běhá pětistovku maratonů pro dobrou věc. Spojil se totiž s Nadačním fondem Radost dětem, který pomáhá především onkologickým pacientům a dětem z dětských domovů. Jde opravdu o úctyhodnou výzvu a nezbývá než popřát hodně sil i do její druhé poloviny.

Zdroje: petr-maratonec.webnode.cz/, www.instagram.com/marathonmangary/

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista