Jak vybrat školní batoh aneb na co si dát pozor?

Klára Vomáčková

20.8.2024 • 3 min čtení

Školní batoh je jednou z prvních věcí, kterou školákovi do nového školního roku pořizujeme. A co se týče mě – jednou z nejdůležitějších. Je tedy na místě, abyste při vybírání byli obzvlášť pečliví.

Nevhodně zvolený nebo nastavený batoh může vašemu dítěti dost zavařit. Z počátku si ani nemusíme spojit, že je na vině zrovna batoh. Například: dítě má batoh ke svému tělu velký/dlouhý, což jej nutí se předklonit, k tomu táhne ramena dopředu, protože mu sklouzávají popruhy z ramen, díky tomu předsune hlavu dopředu.

To vše vyústí ve zvýšené napětí v okolí krku a dítě si tak začne stěžovat například na bolest hlavy. Jelikož rodiče dítě s batohem na zádech nevidí, tak si nemusí souvislosti dát hned dohromady. Těžký batoh je také problémem, je to jeden z nejčastějších důvodů bolestí zad u dětí na prvním stupni základní školy. Samozřejmě samotný batoh za to nemůže, ale negativně přispívá do celé skládačky nevhodného držení těla u dětí. Na co si dát pozor při nošení samotného batohu se můžete podívat v našem videu níže.

A teď už si pojďte přečíst, na jaké otázky je důležité si při výběru odpovědět.

Pro koho je batoh určen?

Aktovku nebo školní batoh nosí každé školou povinné dítě. Základem je, aby měl batoh popruh přes obě ramena. Absolutně nevhodné je nosit batoh přes jedno rameno. Jaké dítě bude batoh nosit? Prvňáček, deváťák?

Světová zdravotnická doporučení pro hmotnost batohu jsou taková, že by neměl převyšovat 10–15 % celkové tělesné hmotnosti dítěte. A podle toho volit tvar a další parametry batohu. Prvňáček toho zpravidla nosí více než starší žáci.

Co se bude v batohu nosit?

Je batoh určen do školy? Nebo jen na odpolední trénink? Další důležitý parametr, od kterého se odvíjí například vhodný tvar batohu. Pokud dítě nosí batoh ráno do školy, během vyučování při přesunu do různých třídy a poté na cestu domů, musí být záda batohu zpevněna a mít vhodný tvar. Absolutně nevhodné na vyšší hmotnost obsahu batohu jsou batohy typu „pytlík“ nebo batoh s měkkými zády.

Tvar, velikost a polstrování batohu

Tvar batohu je důležitý proto, aby se do něj vešly veškeré věci, které žák potřebuje. Knihy, sešity, penál, svačina… A pokud je tvar batohu nevhodný, tak se věci nedají vhodně uložit, proto batoh pak tlačí do zad nebo je hmotnostně nevyvážený a dítě má kvůli tomu batoh nakřivo.

Velikost batohu není jen kvůli možnosti naplnění, ale kvůli výšce zad, a tedy možnosti neomezeně chodit. Protože pokud je batoh pro prvňáčka velmi vysoký, tak mu omezuje pohyb pánve a dolních končetin a vzniká přetěžování v oblasti zad, náklonu trupu dopředu a celkově to není vhodná podpora rozvíjejícímu se tělu.

Polstrování není jen o výztuži a měkkosti, ale i možnosti odvětrávání tepla a vzduchu pod zády. Všímat bychom si měli i šíře odstupu popruhů přes ramena. Tyto popruhy by měly být z větší části také polstrované. Některé děti mají užší ramínka a batoh jim sklouzává, a tedy opět vzniká nevhodné držení těla typu předsunu ramen dopředu, aby jim batoh nesjel dolů.

Možnosti nastavení batohu

Možnost si batoh vhodně nastavit je klíčovým parametrem každého batohu a aktovky. Základem je možnost nastavit si délku ramenních popruhů. Velmi žádoucí je i přezka přes prsa, zvlášť pokud je batoh/aktovka těžší nebo dítko menší a popruhy mají tendenci sjíždět.

Některé batohy mají také možnost prodloužit délku zad přidanými přezkami v oblasti ramen. Batoh je potom tzv. rostoucí. Bederní pás je potom už variabilní možností, která není tak nutná, ale pokud jde vaše dítě do školy a ze školy delší úsek, terénem, více do kopce a podobně, tento pás jim bude velkým pomocníkem.

Počet kapes, reflexní prvky

Velký počet kapes může být dobrou věcí, ale i problémem. Batohy mají standardně jednu velkou kapsu, jednu menší a potom vpředu batohu další, případně nahoře batohu a z boku prostor na láhev.

Je vhodné mít možnost věci v batohu vhodně rozložit a uložit na daná místa, aby je dítě ve škole dokázalo jednoduše najít. Protože pokud má jednu velkou kapsu, kde má vše, tak bude neustále něco hledat a také nebude mít možnost věci jednoduše hmotnostně správně rozložit. Batoh by měl také obsahovat reflexní prvky kvůli bezpečnosti, zvlášť v zimních měsících, kdy je dříve tma.

Nyní už víte, jak na výběr batohu, a tak se můžete s nově nabitými znalostmi podívat na naši širokou nabídku. Přejeme, ať batoh pro své dítě vyberete správně, a pokud budete přeci jen potřebovat poradit, tak nám můžete napsat nebo se zeptat kolegů na prodejně.

PROHLÉDNOUT BATOHY

Líbil se článek?

Klára Vomáčková

Fyzioterapeutka, trenérka, výživářka a lektorka, zaměřená zejména na problematiku žen a dětí