Jak vybrat paddleboard

Redakce Sportisimo

30.5.2024 • 8 min čtení

Paddleboarding se v posledních letech těší stále větší oblibě. Aby také ne – na vodě si užijete spoustu zábavy, prohlédnete si okolní krajinu z jiné perspektivy a ještě uděláte něco pro své tělo. Jak správně vybrat paddleboard a bez jakého příslušenství se na plováku neobejdete?

Na první pohled paddleboard připomíná surfové prkno. Jenže na paddleboardu nesjíždíte velké vlny. Vestoje na něm pádlujete, sedíte, ležíte a odpočíváte nebo si na něm třeba zacvičíte jógu.

Přestože se paddleboarding (označovaný také zkratkou SUP z anglického stand up paddle – pádlování vestoje) zrodil již před mnoha desítkami let, opravdový boom zažívá až v poslední dekádě. V současnosti SUP patří k nejrychleji rostoucím vodním sportům.

Před výběrem paddleboardu byste si měli ujasnit několik záležitostí.

  • Kdo a kde bude na paddleboardu jezdit?
  • Bude v jednu chvíli na prkně více osob?
  • Má jezdec s paddleboardingem zkušenosti, nebo jde o úplného začátečníka?
  • Kolik jste ochotni do pořízení paddleboardu a dalšího příslušenství investovat?

Ukázat paddleboardy

Shrnutí 

  • Konstrukce – Pevné paddleboardy jsou rychlejší a odolnější. Příliš ale nepotěší vyšší hmotností a komplikovanou přepravou. Většina jezdců proto volí skladné nafukovací paddleboardy. Často je seženete v setu s pumpou a přepravním vakem.
  • Typ – Allround paddleboardy se hodí na klidnou a mírně tekoucí vodu. Jsou velmi stabilní a výborně poslouží většině rekreačních jezdců. Rychlejší touring paddleboardy ocení pokročilí sportovci při delších projížďkách. V nabídce narazíte rovněž na speciální plováky určené na jógu a fitness, prkna pro jízdu ve vlnách či na WindSUP modely, díky nimž se seznámíte i s windsurfingem.
  • Nosnost – Udává maximální hmotnost, kterou paddleboard unese. Při výběru nosnosti si raději nechte rezervu zhruba 15 až 20 %. Je-li místo nosnosti uveden výtlak, měla by minimální hodnota odpovídat alespoň trojnásobku hmotnosti jezdce (u 80kg jezdce je minimální potřebný výtlak 240 litrů).
  • Rozměry – Delší paddleboardy lépe drží přímý směr a jsou rychlejší. Zaostávají ale v obratnosti. Šířka je rozhodující především pro stabilitu (čím širší prkno, tím je stabilnější). Tloušťka ovlivňuje hlavně nosnost paddleboardu (tlustší desku typicky uvidíte u modelů s vyšší nosností).
  • Zpracování – Jednovrstvá konstrukce je lehká a levná. Její nevýhody spočívají v krátké životnosti a nízké tuhosti. Dvouvrstvá konstrukce je odolnější, ale výrazně těžší. Moderní provedení fusion a machine woven dokáží zajistit odolnost a tuhost při zachování nízké hmotnosti.
  • Hmotnost – Lehčí paddleboardy se dají snáze ovládat a umožní vám rychlejší reakci. Jejich limity se naopak mohou projevit ve stabilitě či odolnosti. Větší pozornost hmotnosti byste měli věnovat v případě, že plánujete s paddleboardem často cestovat.
  • Ploutve – Větší a těžší ploutve zvýší stabilitu, ale sníží rychlost. Dávají proto smysl u začátečníků. Lehčí ploutve podpoří dynamické změny směru při pokročilé jízdě.

Konstrukce

Paddleboardy se podle konstrukce dělí na pevné a nafukovací. V čem se základní typy konstrukce liší?

  • Pevné paddleboardy – Vyrábí se z materiálů, které poskytují maximální odolnost a tuhost. Jsou rychlejší, stabilnější a vykazují delší životnost. Umožňují lepší kontrolu nad jízdou, což ocení zejména sportovní jezdci. Vzhledem k pevné konstrukci ale paddleboardy nejsou příliš lehké ani skladné. Z obou uvedených typů jsou navíc dražší.
  • Nafukovací paddleboardy – Oblíbenější varianta, která potěší skladností, snadnou přepravou a nižší cenou. Nafukovací modely se často prodávají v sadě s pumpou a přepravním vakem. Paddleboard tak jednoduše dovezete až k vodě, kde ho cca za 5 minut nafouknete. K nevýhodám nafukovací konstrukce patří nižší odolnost, menší stabilita a také čas strávený s nafukováním a vyfukováním.

Pokud se řadíte mezi začátečníky a rekreační jezdce nebo plánujete s paddleboardem cestovat, bude pro vás jednoznačně vhodnější nafukovací paddleboard. Zkušení jezdci (ideálně se skladovacími prostory v blízkosti vody) mohou zvážit pevná prkna, která se jim odvděčí svižnější jízdou.

Typ

Trh s paddleboardy v posledních letech rychle roste. Výrobci se předhání v tom, kdo přijde s novým typem či odlišným provedením prkna. Orientace v nabídce paddleboardů proto může být složitější. V následujícím popisu se budeme věnovat hlavně ustáleným typům paddleboardů.

Allround paddleboardy

Nejprodávanější a nejvíce univerzální typ. Allround paddleboardy se vyznačují širším tvarem a kulatou (často mírně zvednutou) špičkou. Poskytují dostatečnou stabilitu, proto výborně poslouží začátečníkům. Hodí se na klidnou a mírně tekoucí vodu, ale neztratí se ani v menších vlnách na moři. Vzhledem ke konstrukci je prkno spíše pomalejší. Pokud hledáte paddleboard, na kterém se vyřádí celá rodina, nenajdete lepší variantu.

Touring paddleboardy

Typ touring poznáte podle ostré špičky a dlouhého, stále poměrně širokého těla. Paddleboardy jsou určené hlavně na delší projížďky po klidné vodě. Oproti allround modelům jsou rychlejší a lépe drží směr. Bývají ale méně stabilní. Proto se tolik nehodí pro děti a úplné začátečníky.

Race paddleboardy

Tvarem se podobají touringovým paddleboardům, ale jsou ještě delší a užší. Konstrukce vám zajistí vyšší rychlost a perfektní vedení směru – nicméně na úkor stability. Po race paddleboardech by se měli dívat jen zkušení jezdci. V porovnání s předchozími typy si za tyto plováky připlatíte.

WindSUP paddleboardy

Láká vás také windsurfing? Pak hledejte typ WindSUP. Jde o kombinaci paddleboardu a windsurfu. Prkno svým tvarem připomíná allround paddleboard. Disponuje však speciální středovou ploutví a systémem, který vám umožní připevnění windsurfové plachty. Podle podmínek si tak můžete vybrat, jestli chcete jezdit na paddleboardu, nebo se seznamovat s využitím větru na vodě.

Wave paddleboardy

Krátká a prohnutá konstrukce spolu se zaoblenými boky předurčuje tyto paddleboardy do mořských vln. Pochopitelně na nich nemůžete sjíždět velké vlny jako na surfu. Na menších a středních vlnách si ale dobře natrénujete nájezd do vln. Do klidných vod se wave paddleboardy příliš nehodí, budou vám zde připadat pomalé.

Yoga paddleboardy

Označované rovněž jako fitness paddleboardy. Oproti ostatním modelům jsou širší. Poskytují tedy dostatek stability pro procvičování jógy nebo posilování těla s vlastní vahou. Úchyty a madla paddleboardu jsou většinou umístěné tak, aby vám při cvičení nepřekážely (typicky po stranách). Stabilita prkna je vykoupena nižší rychlostí a obratností při jízdě.

Další typy paddleboardů

Jak jsme již zmínili, výrobci přichází s mnoha dalšími typy paddleboardů. Na trhu narazíte například na prkna přizpůsobená pro rybaření, megaboardy určené pro více osob nebo říční paddleboardy navržené pro jízdu na divokých vodách a peřejích. Rekreační jezdci budou ale v drtivé většině případů volit mezi allround a touring modely.

Nosnost

Jeden z klíčových parametrů paddleboardu. Udává maximální hmotnost, kterou deska dokáže unést. Jestli se na prkně bude střídat více osob, zvolte nosnost podle nejtěžšího jedince. Nezapomeňte započítat další převážené věci (batoh, neopren apod.). Při volbě nosnosti si proto raději nechte mírnou rezervu, obvykle se doporučuje zhruba 15 až 20 %. S rezervou to zbytečně nepřehánějte, paddleboard by se vám špatně ovládal.

Pokud na paddleboardu plánujete jezdit ve více lidech, musíte hmotnost dotyčných osob sečíst. Platí to primárně pro jízdy na delší vzdálenosti. Při dovádění s dětmi u břehu hmotnosti nutně sčítat nemusíte, zbytečně byste vybírali větší či dražší plovák.

Někteří výrobci místo nosnosti uvádí výtlak – objem vody, který paddleboard vytlačí při ponoření. Výtlak se udává v litrech. Pro orientační zjištění minimálního výtlaku vám stačí vynásobit hmotnost jezdce číslem 3. Pokud tedy vážíte 80 kg, minimální výtlak paddleboardu by měl činit 240 l, s rezervou raději o něco více. Model s nižším výtlakem by se příliš ponořil do vody a stal se těžko ovladatelným. Navíc by hrozila deformace desky.

Rozměry

Volba rozměrů musí korespondovat s vašimi požadavky a využitím paddleboardu. Počítejte s tím, že výrobci rozměry často udávají ve stopách (1 stopa = 30,48 cm) a palcích (1 palec = 2,54 cm).

  • Délka – Zásadně ovlivňuje nosnost desky i jízdní vlastnosti. Delší plováky lépe drží přímý směr a mají lepší skluz. V praxi proto budou rychlejší. Na vodě jsou ale méně obratné. Délka dětských paddleboardů začíná zhruba na 244 cm. U dospělých modelů typu touring a race může přesáhnout klidně 400 cm. V případě allround paddleboardů se délka obvykle pohybuje mezi 300 až 360 cm.
  • Šířka – Měří se v nejširším místě desky. Šířka paddleboardu je největší měrou zodpovědná za jeho stabilitu. Větší šířka vám zaručí vyšší stabilitu a pohodlí při pohybu na vodě, nicméně vždy na úkor rychlosti. V rámci jednotlivých typů se šířka může lišit až o 40 cm. Nejužší jsou paddleboardy race, naopak nejširší modely fitness. U allroundů počítejte s šířkou mezi 76–86 cm. 
  • Tloušťka – Ovlivňuje hlavně nosnost paddleboardu. U desek s nižší nosností zpravidla činí 12 cm, plováky s vyšší nosností bývají až o 3 cm tlustší. 

Zpracování

Především u nafukovacích paddleboardů se setkáte s různorodým provedením konstrukce. Základ tvoří technologie drop-stitch, která se vyznačuje tisíci navzájem pospojovanými nylonovými vlákny. Ta se po nafouknutí napnou a paddleboardu dodají potřebnou tuhost. V závislosti na zpracování konstrukce se drop-stitchové materiály dělí na několik typů.

  • Single layer (jednovrstvá konstrukce) – Vyrobená z jedné vrstvy PVC. Vyniká nízkou hmotností a cenou. Bohužel zaostává z pohledu životnosti a podélné tuhosti. Není proto vhodná pro těžší jezdce. Občas se konstrukce objevuje s extra výztuhami na nejvíce exponovaných místech. 
  • Double layer (dvouvrstvá konstrukce) – Robustní a tuhá konstrukce, která výborně odolává nárazům. Dvě vrstvy PVC se ale promítnou do hmotnosti paddleboardu. 
  • Fusion konstrukce – Kombinuje výhody předchozích typů. Spojení dvou vrstev PVC je zajištěno laminací za vysoké teploty a nikoliv lepidlem jako u double layer provedení. Díky absenci lepidla se výrazně sníží hmotnost (až o 20 %), ale plovák je stále velmi odolný a tuhý.
  • Machine Woven – Aktuálně nejmodernější způsob výroby. Opět využívá dvouvrstvou laminovanou konstrukci. Vnitřní vrstva je však protkána speciální pletenou tkaninou (namísto klasického drop-stitche). Paddleboard je tak ještě lehčí při zachování vysoké podélné tuhosti.

Hmotnost

Parametr, který ovlivní manipulaci s paddleboardem – na souši i na vodě. Lehčí modely vám půjdou snáze ovládat a umožní vám rychlejší reakci. Na druhou stranu ale nebudou tak stabilní a odolné.

Do hmotnosti se promítají především rozměry a zpracování konstrukce. S vyšší hmotností musíte počítat zejména u pevných paddleboardů. Ale těžší mohou být i některé nafukovací modely. Hmotnost paddleboardů se standardně pohybuje mezi 7 a 13 kg.

Ploutev

Na spodní straně paddleboardu je umístěna ploutev (případně několik ploutví), která zlepšuje ovladatelnost při pádlování a pomáhá držet rovnováhu. Větší a těžší ploutve kladou větší odpor. Zvýší vaši stabilitu, ale uberou vám na rychlosti. Těmito vlastnostmi potěší spíše začátečníky. Naopak lehčí ploutve přijdou vhod pokročilým jezdcům při dynamických změnách směru.

Flosna, jak se ploutvi také přezdívá, bývá nasazovací a dá se vyměnit. Při plavbě v mělčinách nezapomínejte, že je stále pod prknem. Pokud se ploutev zasekne o dno nebo kámen, paddleboard se zastaví a vás čeká nepříjemný pád vpřed.

Příslušenství

Samotný paddleboard nestačí. Pro bezpečnou a pohodlnou jízdu je zapotřebí ještě další příslušenství. Jaké doplňky by vám neměly chybět?

  • Pádlo – Klíčový prvek výbavy, který vám umožní pohyb po vodě. Může být v sadě s plovákem, jindy je nutné pádlo dokoupit. V nabídce uvidíte fixní i rozkládací modely. Začátečníci si vystačí s kombinací hliníku a plastu, sportovní jezdci preferují spíše karbonová pádla. Pro správnou techniku a zdravý postoj je důležitá délka pádla, která by měla být zhruba o 15–25 cm vyšší než postava jezdce.

  • Leash – Pojistný řemen. Základní bezpečnostní doplněk, který vás spojuje s paddleboardem. Leash zajistí, že vám deska nikam neuplave. Zároveň vám usnadní opětovné nastoupení na plovák po pádu.
  • Pumpa – Pro rychlé nafouknutí paddleboardu. Využít můžete ruční či elektrické pumpy.
  • Plovací vesta – Vestu nezapomeňte zejména při vyjížďkách na moři a rychle tekoucích vodách. Musí vám dobře sedět na těle a nesmí vás omezovat při pohybu. V závislosti na podmínkách zvažte také použití helmy.
  • Obuv – Ochrání chodidla před kameny a dalšími ostrými předměty. V chladných měsících přispějí boty k celkovému tepelnému komfortu.
  • Oblečení do vody – Zahrnuje neopreny, ale i oblečení s UV ochranou.
  • Sedátko – Populární doplněk, který vám umožní pádlovat vsedě. Sedátko oceníte i při jízdě s dětmi.
  • Voděodolné vaky a batohy – Pro uschování věcí při delších výletech.

Ukázat paddleboardy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků