Dopřejte si chvilku klidu. Jak bojovat se stresem pomocí jógy?

Redakce Sportisimo

14.5.2024 • 2 min čtení ▸ 5 min videa

Klid, harmonie, zdravý životní styl. To jsou asi jedny z nejčastějších asociací, které si člověk vybaví ve spojení s jógou. Jde o ideální aktivitu, díky které můžete ze sebe setřást stres z každodenního shonu. Pojďte se podívat na několik základních poloh a tipů, které vám pomohou se zklidnit. 

Efekt snížení stresu můžete docílit jak správným provedením různých jógových pozic, tak vhodným dýcháním. Pojďme se do toho pustit. Ve videích vždycky najdete i názorné ukázky. 

Vybavit se na jógu

5 jógových pozic pro snížení stresu

Jdeme na to, zkrátka si hezky procvičte pozice Balasana, Urdhva mukha pasasana, Uttanasana, Janu sirsasana, Supta baddho konasana. A máte to hotové! Ale nebojte, vy, pro které jsou tyto názvy úplná španělská (nebo indická) vesnice, nenecháme vás tápat.

Tady je přehled pozic i v češtině a jak vypadají vám představí krátké video:

  • Poloha dítěte - Balasana
  • Uchem jehly - Urdhva mukha pasasana
  • Pasivní hluboký předklon - Uttanasana
  • Překážkový sed - Janu sirsasana
  • Pozice blaženosti - Supta baddha konasana.

Dýchání

Esenciální součástí jógy a samozřejmě také uklidnění těla i mysli, je správné dýchání. Máme pro vás hned tři tipy s videonávodem, jak na to. 

Střídavý dech (Nadi shodhana)

Posaďte se na nohy a párkrát se přirozeně nadechněte a vydechněte. Položte ukázováček a prostředníček pravé ruky na čelo mezi obočí, palcem zavřete pravou nosní dírku a nadechněte levou. 

Prsteníčkem pak uzavřete levou dírku a vydechněte pravou. Následně volnou pravou nosní dírkou nadechněte, palcem ji zase uzavřete, uvolněte levou a vydechněte. Nádech levou – výměna – výdech pravou. A tak pořád dokola.

Krabicový dech (Sama vritti pranayama)

Posaďte se, nebo si rovnou lehněte, můžete i zavřít oči. Nadechněte nosem a vydechněte ústy. Nosem nadechněte na 4 doby. Po úplném nádechu na 4 doby dech zadržte v sobě, pak nosem na 4 doby vydechněte a stejně na 4 doby zůstaňte v plném vydechnutí. Opakujte přibližně 2 minuty.

Technika 4-7-8

Nejde o rozestavení hráčů na hřišti, ale třetí možnost, jak pomocí dýchání zklidnit tělo a mysl. Dokonce se tento způsob dýchání používá pro lepší usínání

Plně nadechněte a úplně vydechněte. Jazyk opřete o horní patro za zuby. Nosem jemně nadechujte po dobu 4 dob. Zadržte dech a napočítejte do 7. Povolte rty a ústy na 8 dob vydechujte, klidně ať je to slyšet. Alespoň čtyřikrát opakujte. Nádech nosem na 4. Zádrž na 7. Výdech ústy na 8.

Pomůcky na jógu

No a když vám nezáleží jen na cvičení, ale taky jestli u toho dobře vypadáte a máte správné vybavení, určitě se podívejte na produkty privátní značky Fitforce. Ať už potřebujete jogamatku i s vakem, nebo třeba bloky na jógu či pěkné a stylové oblečení, s Fitforce nešlápnete vedle.

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků