Klimatex: Funkční oblečení s českou tradicí, na které je spoleh

Redakce Sportisimo

26.5.2024 • 5 min čtení

Jak nepříjemné je, když si jdete zajezdit na kole nebo zaběhat, ale po chvíli vám totálně ztěžkne triko, protože nasálo veškerý pot? A to ani nemluvě o větru, který vám v takovém případě také nepomůže a rychle profouknete. Základem pro dobrý pocit při sportu je funkční oblečení. A v Česku je jeho synonymem oblíbená značka Klimatex, která patří do portfolia značek Sportisima.

Každý sport si žádá odpovídající vybavení a cílem značky Klimatex je umožnit co nejpříjemnější zážitek z provozované aktivity, ať už jde o běh, cyklistiku, fitness nebo toulání se po horách. V tom má Klimatex dlouholeté zkušenosti a navíc se nebojí inovovat a používat moderní funkční materiály.

Dříve se Klimatex zaměřoval hlavně na první funkční vrstvu, tedy prádlo přiléhající přímo na tělo. Svým vývojem se ale dostal do fáze, kdy v nabídce najdete vybavení, které spolehlivě ochrání proti nepřízni počasí v náročných podmínkách. 

Od funkčního prádla se kolekce postupně rozrostla o další vrstvy. V současné době nabízí například kolekci na kolo, horské kolo, membránové bundy, na zimu pak hybridní bundy se syntetickou izolací a zimní bundy.

Pro českou výrobu se ve větší míře používají i materiály z Česka, popřípadě evropské produkce. Sami věci aktivně nosíme, testujeme. Stejně tak bereme v potaz i zpětnou vazbu od zákazníků a ambasadorů.

Ukázat nabídku Klimatex

Značka Klimatex v kostce:

  • založena kolem roku 1970 v rámci VÚP (výzkumný ústav pletařský) v Brně
  • původně výroba syntetických textilií, následně nabídka v roce 1977 rozšířená i na sportovní oblečení, zejména první vrstvy
  • 2008 rozšíření nabídky o třetí vrstvu a v roce 2011 první kolekce pro cyklistiku
  • v současnosti zaměření na funkční prádlo na běh, outdoor, cyklistiku pro muže, ženy i děti
  • v roce 2004 start prodeje produktů Klimatex ve Sportisimu, v roce 2023 se Sportisimo stává 100% vlastníkem
  • od roku 2013 centrála a sklad přesunuté do Letovic, 2016 vybudovaná vlastní dílna pro výrobu termoprádla na jižní Moravě
  • cílem je autenticky funkční, technická značka, tvořená lidmi, kteří ji rozumějí, a díky ní poskytnutí čisté radosti z pohybu, otevření dveří do světa sportu.

Kde vzniká oblečení Klimatex?

Jako česká firma si Klimatex stále drží vývoj a část výroby v Česku, a to jak ve vlastní dílně, tak i v různých dalších, se kterými spolupracuje. “Umožňuje nám to pružnější vývoj, testování různých kombinací materiálů a malosériovou produkci podle přání zákazníků, protože děláme i zakázkovou výrobu, pokud se jedná o desítky kusů, vysvětlil manažer marketingu společnosti Klimatex Jan Habrman.

“Pro českou výrobu se ve větší míře používají i materiály z Česka, popřípadě evropské produkce. Je to i snaha o udržitelnost, vzniká menší uhlíková stopa, dáváme práci místním lidem,” dodal Habrman. Část materiálů z domácí výroby je tak populární, že je v kolekci zahrnutá více než 10 let.

Vlastní dílna Klimatexu, kde probíhá hlavně výroba spodního prádla, sídlí ve Vracově na jižní Moravě. Centrála a firemní prodejna je v Letovicích, kde se také odehrává celý proces vývoje oděvů. “Máme vlastní designérské oddělení, technoložky a kolegy, kteří se starají o samotnou výrobu,” vysvětluje Habrman. 

Zajímavé je, že na vývoji a testování se podílí mimo designérek i další zaměstnanci. “Sami věci aktivně nosíme, testujeme. Stejně tak bereme v potaz i zpětnou vazbu od zákazníků a ambasadorů.”

Zbytek produkce se šije v rámci Evropy (termoprádlo) a v Asii. Zde má Klimatex s výrobci dlouhodobou spolupráci, díky které může zákazníkům dodávat zboží v maximální kvalitě a funkčnosti.

Klimatex - oblečení na běh

Hlavní faktory pro zákazníka:

  • Kolekce zaměřená hlavně na lehké a prodyšné materiály, věci nemají omezovat v pohybu, důležité je rychlé schnutí. 
  • Běžecké bundy a vesty jsou bez membrán, aby byla dosažená co největší prodyšnost při zachování odolnosti proti větru. Kolekce rozšířená o doplňky, jako jsou běžecké batohy, čepice, rukavice apod.
  • Na zimu pak nově i kolekce určená na běžky - větší důraz na ochranu proti chladu a větru.

Běžecká kolekce Klimatex kombinuje špičkové materiály s inovativními designy, aby každý běžec dosáhl co možná nejlepších výsledků. K dostání je veškeré vybavení potřebné pro trénink i závody - od lehkých a prodyšných triček a mikin až po funkční a pohodlné kalhoty či legíny

V nabídce jsou vesty a bundy na běhání, které vás ochrání před větrem a deštěm, mikiny a pulovry na běhání jako ideální druhá vrstva během chladnějších dnů i večerů. Trika a tílka, které spolehlivě odvádí pot a udržují sportovce v suchu. Dále kalhoty a legíny z různých materiálů, které perfektně sedí a poskytují optimální podporu a pohyb pro každého běžce, šortky a sukně, ponožky, podkolenky, čepice, čelenky, kukly a rukavice, které vás ochrání před chladem a nepřízní počasí.

Nezapomíná se ani na doplňky - batohy a ledvinky na uskladnění všech důležitých věcí, které potřebujete při běhu. A samozřejmě spodní prádlo, které odvádí pot a udržuje vás v suchu, je naprostým základem příjemného pocitu. 

Ukázat běžeckou výbavu Klimatex

Klimatex - outdoorové oblečení

Hlavní faktory pro zákazníka:

  • Pohodlí na každém kroku. 
  • Věci, které je možné vzít jak na túru v horách, tak i v případě českých zákazníků do města.
  • Design je v tomto konzervativnější, opět ale při zachování funkčnosti v podobě prodyšnosti, rychlého schnutí a u zimní kolekce i udržení tepla.

Při každém kroku důkladně promyšleného outdoorového dobrodružství je důležité mít na sobě oblečení, které vám poskytne nejen pohodlí, ale také ochranu před nepříznivými vlivy počasí

Právě pro tyto účely vznikla kolekce outdoorového oblečení, která zahrnuje bundy, vesty, mikiny, trička, tílka, kalhoty, legíny, šortky a 3/4 kalhoty, termoprádlo, ponožky, podkolenky a mnoho dalších doplňků.  

Ukázat outdoorové oblečení Klimatex

Klimatex - oblečení na cyklistiku

Hlavní faktory pro zákazníka:

  • Kolekce vyrobená z funkčních materiálů, které jsou prodyšné, umožňují perfektní odvod potu a rychle schnou, což zajišťuje pohodlí i během intenzivních cyklistických aktivit.
  • Cyklošortky disponují kvalitními cyklovložkami pro maximální komfort v sedle.
  • Rozšířená kolekce o další věci na MTB - volnější trika, šortky a podobně.

Široká nabídka nabízí oblečení, které vyhovuje různým potřebám a preferencím, ať už pro dobrodružství na horských stezkách nebo rychlou jízdu po silnici. Sestavit si můžete kompletní cyklistický outfit složený z cyklodresů, cyklošortek, cyklistických rukavice, spodního prádla, ponožek či podkolenek a nejrůznějších doplňků. 

Ukázat cyklooblečení Klimatex

Klimatex - termoprádlo

Hlavní faktory pro zákazníka:

  • Historicky nejznámější produkty Klimatexu. Nejsilnější kolekce samozřejmě na zimu. 
  • Dělení podle určení, pro jaké akvitity se hodí. Pro velké sportovní výkony jsou kolekce z tenčích materiálů a bez švů, které ideálně sednou na postavu a zároveň nemusí dodávat tak intenzivní tepelný komfort. Do mrazů jsou zase lepší silnější materiály, které udrží teplo. Sáhnout se dá i po kompromisu někde na půli cesty. Nechybí ani produkty z merino vlny.
  • Samostatná kapitola je spodní prádlo (oddělená od kategorie termoprádla), přestože se často využívají stejné materiály.

Termoprádlo je základem každé plné výbavy na sportování. Správné termoprádlo by mělo být druhou kůží sportovce, proto je vhodné se při výběru zaměřit na to, aby co nejlépe přilnulo k tělu, přizpůsobilo se pohybu a bylo příjemné na dotek. 

Vybírat lze ze syntetických a přírodních materiálů (bambus, merino) nebo jejich kombinace. Kromě zimního termoprádla jsou k dispozici i letní modely.

Ukázat termoprádlo

Ať už vyrážíte na kolo, jdete si zaběhat, nebo sháníte teplou první vrstvu na lyžovačku, na Klimatex se můžete spolehnout. Tak sportu zdar!

Vše od Klimatex

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků