Co do lékárničky na hory? Vedle léků přibalte i filtr na vodu

Veronika Dubnová

20.4.2023 • 5 min čtení

Základní lékárnička by neměla chybět v žádném batohu na horský trek či túru. Základní říkám záměrně, protože je důležité mít léky a vybavení především pro první pomoc. Samozřejmě záleží hlavně na tom, kam se chystáte a jakou očekáváte dostupnost léků či zdravotnických služeb.

Co nás z lékárničky na našich cestách opravdu zachránilo? Je to filtr na vodu! Pít prostě musíte a v horách se velmi jednoduše může stát, že na kvalitní zdroj vody nenarazíte. Nám se stalo na několikadenním treku s dětmi v Černé Hoře, že jsme po velmi náročném a bouřlivém dni došli do údolí, kde měl být pramen. Ten byl ale vyschlý a my museli nabírat vodu v jezeře. 

Řeknete si horské jezero, to se musí dát pít, nicméně v okolí bylo hodně kravského trusu, který jsme pak našli právě i v jezeře. Na východě se krávy často pasou i ve velmi odlehlých oblastech, proto kvalitu vody opravdu nikdy nepodceňujte.

Níže najdete naše osobní doporučení, výběr léků vždy konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem a nepodceňujte kontraindikaci s léky, které užíváte.

Co by ve vaší lékárničce nemělo chybět

Vždy balím do lékárničky léky na tlumení teploty a bolesti – Paralen a Ibalgin, obojí vás může přepadnout kdekoliv. Především děti může teplota nebo třeba bolest ucha v horách hodně potrápit. 

Vždy balíme léky na alergii, jednak jsem alergik, ale také vás může překvapit alergická reakce na hmyzí bodnutí a podobně. Perfektně zabírá Zodac či Zyrtec, pro děti je možné koupit Fenistil kapky. 

Dále je nutné sbalit léky, které běžně užíváte. Jiné léky jsou víceméně nadbytečné, protože pravděpodobně vždy budete ve vzdálenosti jeden až dva dny od civilizace. Pokud budete plánovat odlehlejší trek, musíte tomu samozřejmě přizpůsobit i lékárničku.

Střevní potíže bývají jeden z nejčastějších problémů

Jelikož často jezdíme do destinací, kde není jistý kvalitní zdroj vody, neodmyslitelně k naší výbavě patří filtr na vodu. My používáme filtry Sawyer a jsme s nimi spokojení, ale jsou samozřejmě a trhu i jiné značky. Před cestou (předvším na začátku nové sezony) musíte hlavně zkontrolovat, jestli filtr správně funguje, nekape vám voda kolem těsnění a tak dále. 

Se střevními problémy souvisí samozřejmě i příslušné léky. Nejvíce se nám osvědčila Smecta Go, jelikož je již namíchaná a jen ji z balíčku vypijete. Mohou ji i děti a vždy nám zatím zabrala. 

Určitě bych byla opatrná s léky, které vám sice s jistotou zastaví problémy, ale špatné bakterie z vody nejdou z těla ven a mohou nadělat ještě větší paseku. Smecta na sebe váže vše špatné a ve střevech „pěkně uklidí“. Podobně funguje i černé uhlí, ale přijde mi, že nefunguje tak dobře, navíc se dětem špatně jí.

Pokud neřešíte váhu a místo v batohu

Můžete přibalit ještě další léky, především pak kapky na dráždivý kašel Sinecod, pastilky na bolest v krku například Tantum Verde nebo jakékoliv volně prodejné s islandským lišejníkem. Mast na opruzeniny, na které trpí v horách především muži, ale někdy i ženy mezi stehny – nejlepší zkušenost máme se Sudocremem. Dále pak sprej na uvolnění nosu a kapky na podráždění oči.

Ochrana před sluncem v horách

Vždy musíte vzít v úvahu jak vy, nebo vaše děti, reagují na slunce. My balíme na každý trek miniaturu krému s vysokou SPF ochranou 50. Děti v horách oblékáme vždy do dlouhého rukávu i legín, tedy stačí mazat pouze obličej. 

Pokrývka hlavy je pak samozřejmostí, společně se slunečními brýlemi. U dětí máme opravdu zkušenost, že pokud se pohybujeme ve vyšších horách, tedy cca nad 1000 metrů nad mořem, mají po celém dni zarudlé oči a koledujeme si i o zánět spojivek. Na sluneční brýle tedy dbáme, a i když si je děti chtějí neustále sundávat, my jim je opět nasazujeme. :)

Když se stane úraz

Úraz se může stát kdekoliv, ale v horách může být obtížné se k vám dostat, nebo také nemusíte mít signál. Určitě je dobré mít s sebou dezinfekci, dále obinadlo například pro stažení vymknutého kotníku, a také sterilní obvazy se čtverečky. 

Náplast je samozřejmostí, puchýře mohou vaši turistiku také hodně znepříjemnit. Můžete mít sice prošlápnuté boty, ale když nasadíte víc než 20kilogramový batoh, styl chůze se změní a vy si rozedřete paty raz dva.

Naše vychytávky

Vždy sebou máme několik termopytlíčků, které rozbalíte a ty pak 6 až 8 hodin hřejí. Říkám si, že kdyby se něco stalo, zraněný, který může čekat dlouhé hodiny na záchranu, se alespoň nějak zahřeje. 

S tím souvisí i termofolie pro stejný účel. Jednou jsme však na trek brali termofolii pro manžela místo spacáku, protože už nezbylo místo v batohu (šli jsme s dětmi a táhli jejich spacáky). To ale prosím neopakujte, fólie strašně šustí. :)

Na závěr ještě pár doporučení, jak problémům předejít

Nikdy nepřeceňujte své schopnosti a nepodceňujte vybavení či horské podmínky. Hory jsou nevyzpytatelné a člověk by měl mít vždy respekt. Můžete přijít o signál, počasí se může změnit z hodiny na hodinu a vy musíte umět co nejlépe vyhodnotit situaci. Když je slunečno, noste pokrývku hlavy, hodně pijte a nepodceňte ani jídlo. O tom ale třeba zase příště. 

Opět připomínám, že jde o naše vlastní zkušenosti a doporučení, určitě musíte léky a vybavení přizpůsobit vlastním doporučením a léky konzultovat se svým lékařem nebo lékárníkem.

Ukázat vybavení na horský trek

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka