S rodinou na kole: Kde se projet v západních Čechách?

Petr Pohůdka

15.6.2023 • 3 min čtení

Plánujete vyrazit na kolo v západních Čechách? Nudit se rozhodně nebudete. Na výběr máte spoustu nenáročných tras, které jsou jako stvořené pro rodinné výlety. Po cestě si navíc můžete naplánovat zastávky na řadě zajímavých míst.

Cyklistická sezóna je v plném proudu a my vám v seriálu S rodinou na kole přinášíme tipy na cyklovýlety po celém Česku. Tentokrát navštívíme Plzeňský a Karlovarský kraj.

Z Plzně na Kozel

Pokud si jako výchozí bod zvolíte západočeskou metropoli, udělejte si výlet na nedaleký zámek Kozel. Klasicistní lovecký zámek postavený na konci 18. století vás nadchne především svými interiéry, které vám představí vývoj bydlení od rokoka až po empír.

Cestu můžete začít například v Plzni na Slovanech. Podél řeky Úslavy dojedete do Starého Plzence a dále do Šťáhlav. V blízkosti zámku přejedete Úslavu a k areálu se dostanete kolem Lopatského rybníka. V nohách teď máte necelých 13 km. Jestli nechcete jet stejnou trasou zpět, zvolte okruh se zastávkou u zříceniny hradu Radyně. Zpátky na Slovany se vrátíte přes Losinou, Černice, Radobyčice a Hradiště.

Do Konstantinek na kolo a inline brusle

Hustá síť cyklostezek na vás čeká mezi Konstantinovými Lázněmi a Bezdružicemi. Můžete si zde naplánovat kratší cyklovýlet vedoucí mírně kopcovitým terénem. Okruh z Konstantinových Lázní přes Bezdružice, Dolní Polžice a Čeliv měří i včetně zastávky na bezdružickém zámku asi 9 km.

Přibalte si také kolečkové brusle, část tras je vybudována zároveň jako inline dráha. Během dne tak sportovní aktivity snadno vystřídáte. Pokud jízdu na kole raději kombinujete s odpočinkem, využijte v Konstantinkách některou z lázeňských procedur nebo se zastavte v místním bazénu.

Za koupáním na Domažlicko

Hledáte kratší trasu, kterou byste v létě spojili s koupáním? Vydejte se na Domažlicko. Přímo z Domažlic můžete vyrazit na 15 km dlouhý okruh se zlatým hřebem v obci Babylon. Právě tam se nachází oblíbené přírodní koupaliště s kompletním zázemím. Nechybí zde převlékací kabinky, občerstvení, volejbalové hřiště, skluzavky nebo skokanské můstky.

Z Domažlic jeďte po cyklotrase č. 3 směrem na Havlovice. U akvaduktu se z cyklotrasy odpojíte a pojedete podél náhonu Teplé Bystřice do Babylonu. Po odpočinku u Babylonského rybníka se hned vedle koupaliště napojíte na cyklotrasu č. 3, která vás přivede zpět do Domažlic. Od zmiňovaného akvaduktu již pojedete do výchozího bodu stejnou cestou.

Na hrad Loket

Cyklostezka Ohře, rovinatý terén a překrásná krajina – trasu z Karlových Varů do Lokte si zkrátka zamilujete. Začít můžete klidně v centru Karlových Varů, na stezku se napojíte například u Chebského mostu. Podél Ohře pokračujte přes městské části Tašovice a Doubí. Po výjezdu z města si užijete průjezd nádherným kaňonem a kolem Svatošských skal. Následně vás řeka dovede až do města Loket.

Historické město Loket je známé především díky stejnojmennému středověkému hradu. Po vystoupání k hradu za sebou budete mít asi 16 km. Zpět do Karlových Varů se vydejte po stejné trase nebo vlakem. Případně si výlet prodlužte až do nedalekého Sokolova.

Okruh z Františkových Lázní

Západní cíp České republiky vyniká množstvím minerálních a termálních pramenů. Součástí známého lázeňského trojúhelníku jsou i Františkovy Lázně. Právě odtud se můžete vydat na zhruba 16 km dlouhý a nenáročný okruh. Po cestě se podíváte k vodní nádrži Skalka či do Chebu.

Z Františkových Lázní vyjeďte směrem na Komorní Dvůr. Pokračujte k vodní nádrži Skalka a následně podél Ohře do Chebu. V létě si u Skalky můžete udělat delší pauzu i s koupáním. Z Chebu trasa vede do Jindřichova a přes obec Tršnice zpět do Františkových Lázní. Kromě Skalky stojí za prozkoumání například chebský hrad nebo samotné Františkovy Lázně s krásnými kolonádami.

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na další díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 5. díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování