S rodinou na kole: Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí

Petr Pohůdka

29.6.2023 • 3 min čtení

V České republice jsou určitě věhlasnější cyklistické destinace než východní Čechy. O to milejší překvapení vás za řídítkami čeká. Krásných cyklotras v regionu rozhodně není málo. Kam můžete bez obav vyrazit i s dětmi?

Sedmidílný seriál S rodinou na kole přináší tipy na zajímavé cyklovýlety po celém Česku. V pátém díle se vydáme do Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Z Pardubic za Rumburakem

První výlet začíná přímo ve městě perníku. Jako výchozí bod si v rámci Pardubic zvolte místo, kde se pohodlně napojíte na cyklotrasu 4193 – například městské části Semtín či Trnovou. Cyklotrasa vás dovede do Lázní Bohdaneč. Zde si můžete udělat první zastávku a projít se po malebném centru a lázeňském parku. Z Lázní Bohdaneč trasa vede přes Stéblovou, Hrobice a Němčice k hradu Kunětická hora.

Tento hrad nejspíš znáte ze seriálu Arabela. Na Kunětické hoře se totiž zabydlel čaroděj Rumburak. Poslední úsek vedoucí k hradu budete muset kolo vést, jezdit zde nesmíte – ani kdybyste měli kouzelný prsten. Zpět do Pardubic se dostanete přes Ráby a Brozany. Celkem ujedete asi 30 km.

Po Labské cyklostezce za koni

Ve východních Čechách by byla škoda pořádně nevyužít Labskou stezku, tedy mezinárodní cyklotrasu č. 2 vedoucí podél řeky Labe z Krkonoš až k Severnímu moři. Po dvojce vede například závěrečný úsek předchozí trasy, ale stezka vás přivede také z Pardubic do Hradce Králové nebo Týnce nad Labem. Podívejme se blíže právě na poslední možnost.

Při cestě z Pardubic do Týnce nad Labem navštívíte Srnojedy, Valy, Semín, Kladruby nad Labem či Selmice. Za zastávku stojí především hřebčín v Kladrubech nad Labem. Jedná se o jeden z nejstarších hřebčínů na světě a zároveň o domov koně starokladrubského – nejstaršího českého plemene koní. Trasa měří 36 km, k hřebčínu asi o 10 km méně. Zpět se můžete vydat vlakem z Týnce nad Labem, případně z Řečan nad Labem.

Rekreační lesy Podhůra

Hledáte kratší pohodovou trasu s více zastávkami? Vyzkoušejte okruh z Chrudimi do rekreačních lesů Podhůra. V Chrudimi vyrazíte podél řeky Chrudimky do obce Slatiňany, kde můžete navštívit místní zámek. Kousek za zámeckým parkem vjedete do lesů Podhůra. Děti jistě ocení zastávku u Kočičího hrádku, miniatury gotického zámku. Dále pokračujte k rozhledně Bára a Pernému rybníku. Kolem lesní tělocvičny se vrátíte zpět do Slatiňan.

Ze Slatiňan do Chrudimi vás již čeká stejná cesta. Celkem ujedete rovinatým terénem zhruba 18 km. Trasu si můžete prodloužit zajížďkou do Rabštejnské Lhoty. Za návštěvu stojí zejména přírodní památka Na Skalách.

K pevnosti Josefov

Další krásný úsek Labské cyklostezky, tentokrát na Královéhradecku. Vhodným výchozím bodem je přímo Hradec Králové. Na cyklostezku se napojíte klidně v centru města, například u Tyršova mostu. Podél řeky pojedete přes Smiřice do Jaroměře, kde se do Labe vlévá Metuje. Krátce pokračujete podél Metuje a poté zamíříte k pevnosti Josefov.

Na prohlídku propracovaného komplexu pevnostního města a podzemních chodeb si vyhraďte dostatek času, nebudete litovat. Z Hradce Králové k pevnosti urazíte 21 km. Zpět se vydejte po stejné trase nebo využijte vlak z Jaroměře. Eventuálně si výlet můžete ještě prodloužit. Zhruba 10 km za Josefovem se nachází hospitál Kuks – nádherný barokní areál, který sloužil jako zaopatřovací ústav pro válečné veterány.

Za zámky na Divoké Orlici

Poslední výlet potěší milovníky zámků. Během trasy dlouhé 19 km navštívíte hned čtyři. Start zvolte v obci Čestice. První zastávku si udělejte v nedalekých Častolovicích u renesančního zámku s anglickým parkem. V Kostelci nad Orlicí na vás čeká empírový Nový zámek, poté přichází na řadu renesanční zámek Doudleby nad Orlicí a výlet zakončíte v Potštejně. Zde můžete obdivovat barokní zámek i zříceninu hradu.

Velkou část trasy pojedete rovinatým terénem podél Divoké Orlice. Pokud vám kvůli zámeckým prohlídkám nezbyde čas na zpáteční cestu, můžete ji z Potštejna absolvovat vlakem.

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na další díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování